moasandberg

Klättrar på väggarna, kryper snart ut till bilen

Pluggat matte, läst hamlet, duschat, legat i sängen. 

Så lyder listan på vad jag gjort hitills idag och för er som inte har någon klocka så är den 18.00. Värdelös dag! Hela lovet är värdelöst (förutom igår, igår va bra). Jag är ensam hemma och pratar inte med någon och kommer ingenstans på hela dagen då jag bor mitt i skogen. Jag klättrar på väggarna! Och lovet är snart över och den känslan får mig att klättra ända upp till taket!

Vet inte vad jag vill minst av allt: gå tillbaka till pluggstressen i skolan eller vara ensam hemma hela dagarna längre. I mitt liv finns inget mellanting....

Mamma har slutat jobba för idag vilket betyder att jag snart kan lämna detta hus för i kväll. Ginokväll hos Julia med vänner väntar. Minns ni vad Gino var? Jag påminner om det senare annars., Ha en bra kväll och hitta på nått kul, för att sitta hemma blir man inte klokare av!

Bananpannkakor och kantareller

Tänkte skriva det här inlägget tidigare i morse, men forme ville inte lägga ut bilder... Nu funkar det och jag får helt enkelt rekommendera er denna smarriga frukost till morgondagen istället. Super enkla bananpannkakor med en klick blåbärskvarg och en kopp Herrgårds Te så var min morgon räddad. 

Ingredienser: 
1 mosad banan
2 ägg
lite havregryn
en nypa salt
smör att steka i
Vispa ihop allt, stek och vips så har ni en mättande, nyttig och riktigt god frukost klar. Man kan såklart toppa den med massa annat gott om man inte föredrar kvarg. Vanlig turkisk yoghurt, bär, eller varför inte nutella.

Efter en sådan bra start på dagen gick jag ut i skogen och plockade kantareller. Hittade inte jätte många men det var skönt och roligt ändå. Soligt men väldigt blåsigt! 

Cancer drabbar alla

Just nu visas cancergalan "Tillsammans mot Cancer" på sjuan och jag kan inte titta. Jag är hemma och gör ingenting speciellt men kan ändå inte titta. Jag vill inte titta. Nu tror ni säkerligen att jag inte bryr mig men det är inte det det handlar om. Tvärt om. 

Cancer är det viktigaste jag vet. Innan jag dör vill jag se botemedlet mot denna sjuka, oförutsägbara sjukdom. Cancer är inte bara det viktigaste jag vet, utan också det läskigaste. Chansen att jag själv får eller till och med går bort i cancer är så obehagligt stor. Jag ville veta mer, och gick in på cancerfondens hemsida där jag läste att mer än var tredje person i Sverige kommer någongång under sin livstid få en cancerdiagnos. Vi är fyra i min familj, jag har åtta riktigt nära vänner och flera bekanta och släktingar därtill. Jag kommer mista så många i denna fruktansvärda sjukdom.

Förra året gick mina kusiners pappa bort efter många år av cancer. Jag har aldrig gråtit så mycket som jag gjorde på hans begravning. Tårarna kom inte bara på grund av att min coola, roliga farbror inte fanns mer, utan allra mest för alla som var där och skulle sakna honom. Så många som stod mig så nära som mådde så fruktansvärt dåligt. För cancer drabbar alla, och jag tror inte man kan förstå det citatet om man inte sett det med egna ögon. Och jag har sett, och jag ser fortfarande ett år senare... Alla känner/kommer känna någon som har/haft/får cancer. Det är så vanligt. Så nära.

Jag klarar inte av det. Att titta på sjuan ikväll utan att få ont. Cancer för mig är så mycket mer än jobbigt, det är min största rädsla. Men jag kan inte gå runt och vara rädd. Jag har inte cancer nu, och inte min mamma, pappa eller mina allra bästa vänner heller. Så därför ska jag leva. Jag vill citera min kusin som la ut på sin instagram för dryga timmen: "Värna om den ni håller kär och glöm aldrig bort att livet är alldeles för kort för att ge för lite kärlek" 

 

"Så tro inte jag är egoistisk eller ovetande när jag säger att jag inte pallade se galan ikväll. Jag unnar och önskar att så många som möjligt ser den, det kommer antagligen ge er en djupare blick i hur hemsk denna sjukdom är. Men jag behöver inte påminnas eller få fler exempel, jag vet redan" - skrev hon med en stor klump i halsen och tårfylldaögon. Hon har sett cancer. 

Höstnytt i garderoben


Halsduk och Naglar - Veromoda 

Marinblå tröjor, med volang - BikBok, stickad - ginatricot 

En fin och mysig, rosa kofta från ginatricot. Klänningen - BikBok, litet djup i ryggen och fin detalj fram nertill då den går omlott, annars väldigt basic, precis vad jag letat efter!

Gosiga vantar från ginatricot

Johnny Bulls

Idag köpte jag skorna som jag så länge suktat efter. Ett par ordentliga höst och vinterskor har jag inte ägt på två år. Redan slutet av 2013/början av 2014 ville jag köpa dessa, men tänkte att det inte var någon idé då vintern antagligen snart var slut och vårskorna snart skulle fram. (Och att det säkert fanns något nyare och roligare hösten 14 och att jag då inte skulle vilja ha dem) Men nu är hösten 2014 här och det finns inget nytt höstskomode som jag fallit för i alla fall och jag tänker inte gå runt i mina ofodrade palladium hela denna vinter också. Trots att de känns väldigt vanliga så fick det bli affär. Har jag gått och tänkt på dem ett år och det fortfarande är de enda jag kan tänka mig så är det rätt. Och visst är dem snygga.. Det kan ingen säga emot! 

Såhär kan man börja lovet

 

Snart är det lov

Jag kan inte sluta skriva om hösten och att det snart är vinter! Idag när jag gick mot bussen efter sista lektionen såg jag att gatlyktorna var tända trots att klockan bara var halv tre. HALV TRE! Lite tidigt ändå eller? Men nu går det snabbt. Nästa vecka är det inte bara höstlov, det blir även vintertid. Mina planer inför lovet är verkligen noll. Jag har en del att plugga på, men tänker verkligen inte låta plugget styra upp vad jag vill göra. Pappa fyller även år så vi ska ha lite festligheter här hemma. Ingen halloweenfest inbokad i alla fall vilket jag tycker är riktigt synd... Jag och en kompis hade alltid så roliga "halloweenkalas" när vi va mindre så därför förknippar jag alltid det som en rolig högtid! Att då inte ha några halloween planer alls i år känns därför mindre kul! 

Jag älskar torsdagar. För det första har vi bara två lektioner och idrott. Jag har sovmorgon, och bryr mig inte om att fixa mig eftersom jag går i träningskläderna hela dagen då vi har idrotten sist. Vi slutar 14.10 och väl hemma lever jag på känslan om att helgen börjar imorgon. Ikväll ska jag på crossfit

Det handlar om hur man ska göra för att leva ett lyckligt liv

För ett tag sedan tog vi upp en otroligt bra sak på Mental Träningen som jag haft så länge i bakhuvudet till bloggämne. Idag på provet kom en fråga om just detta ämne och jag lovar att jag inte hade haft total blackout ifall jag skrivit detta inlägg igår istället. Därför är det otroligt viktigt att jag tar upp det här så jag kommer ihåg det, en gång för alla! Och såklart för att ni ska få ta del av dessa fantastiska tips såhär mitt i pluggstressen. Det handlar om hur man ska göra för att leva ett lyckligt liv. Jag tycker det är otroligt häftigt att det finns folk på riktigt som forskar inom det här. Man tar så mycket förgivet men det går i princip att forska om allting. Forskarna har tagit fram sju tips, väldigt lätta tips faktiskt, som gör att man mår väldigt bra: 

1. Visa tacksamhet
2. Jämför dig inte med andra
3. Grubbla inte för mycket
4. Va optimistisk
5. Ta hand om din kropp
6. Ta hand om dina relationer
7. Engagera dig i roliga, givande och utmanande aktiviteter

Tänk dig ett liv där du alltid känner dig tacksam för vad du har. Där fokuset får ligga där och inte svävar bort till allt du önskar att du hade.

Tänk dig ett liv där ingen skulle jämföra sig med någon. Man har hört tusen gånger att varje människa är unik. Men samhället visar upp en helt annan bild än just den föregående meningen. Träning, mode, betygsmässigt, alla har ett ideal, någon man skulle vilja vara lite mer som. Helt okej med inspirerande förebilder! Men man ska inte glömma att du själv är tillräcklig.

Tänk dig ett liv där du aldrig mer behöver fundera över ifall det du sagt var rätt eller fel. Där man inte tänker på om man kunde sagt något bättre eller gjort något annorlunda. Ett liv där du accepterar allt du gjort och inte ligger sömnlös på nätterna för att du grubblar över vad folk ska tycka över dina beslut eller dina ord.

Tänk dig ett liv med endast optimism. Där "åh vad synd med så lågt betyg, men det tar jag igen nästa prov!" går framför tanken "fan vad dålig jag är, jag borde pluggat mer...". Att leva i positivt tänkade är enligt mig den allra svåraste av dessa punkter. Trots att man kan komma på massa positiva saker som; "jag gjorde i alla fall mitt bästa" så har jag svårt för att verkligen ta åt mig det, innerst inne.

Tänk dig ett liv där du inte såg några brister alls med din kropp. Ett liv där ingen skulle lida av sjukdomar pga kroppsideal.

Tänk dig ett liv där alla skulle ta vara på varandra. Där mobing skulle vara ett minne blott och skitsnack inte skulle förekomma. Där alla bara tyckte om varandra och visade det! Man mår bra av att både ge och få kärlek! 

Tänk dig ett liv med massa spännande äventyr. Att bli gammal och känna att man utnyttjat sitt liv till fullo. Ett liv man kan se tillbaka på och vara riktigt nöjd med.

Tänk dig ett liv som detta. Jag ska eftersträva ett liv som detta!

 Bara för vi kämpat så hårt dessa lektioner Linnea, Klara och jag och kirrade provet idag så vill jag tacka för allt peppande jag fått av denna tjej! (Börjar bra med min start av tipsen där uppe, visar tacksamhet och vårdar relationer, haha..)

Snart har löven fallit klart

Min dag har vart en sån där dag som både kan ses som tråkig och underbar. Om alla dagar skulle se ut som denna så skulle jag klättra på väggarna av uttråkning, men idag behövde jag en lugn "ta det som det kommer"-dag och därför har den vart perfekt. Började, som jag skrev i morse, med en sovmorgon och en kopp oboy till frukost. Det händer i princip aldrig! Jag satte mig med engelskauppsatsen och skrev innan jag tog mig ut i hösten. Jag plöjde mig fram i färgglada men också många vissna, löv på marken och tänkte verkligen på att det inte hänger alls många kvar på träden. 5km löpning senare tog jag en dusch, åt middag och satte mig här framför datorn igen. Klockan har hunnit bli 19.35 och orden på uppsatsen har hunnit bli 485. Mamma dukar fram kräftor där nere i köket, trots att det inte är min favorit ska det bli mysigt. Lördag med HELA familjen då Anton även är hemma i helgen. 

Jag orkade inte, men tjejkväll gav tillbaks energin!

Idag uppskattade jag sovmorgon mer än någonsin. Redan vid tolv igår slocknade jag som ett litet ljus och nio timmar senare öppnas ögonen sakta igen. Sovmorgon handlar inte om att sova till elva, det handlar om att vakna av sig själv utan nått alarm, känna sig utvilad och ligga och dra sig. Underbart!

Igår i alla fall, fredag, tror jag inte riktigt jag vaknade förren jag kom hem från skolan. Mitt huvud var blackout hela dagen. Alla frågade mig om jag verkligen mådde bra. Jag mådde bra, men så sliten som jag kände mig igår kan jag inte minnas när jag kände sist. Gick osminkad till skolan med inte någon direkt genomtänkt outfit och om jag ska vara helt ärlig så minns jag inte mycket alls om vad som sas på lektioner eller raster. Jag orkade inte en enda dag till med andra ord.

När jag gick av bussen vid halv fem började jag sakta vakna igen. Jag åt middag med familjen, städade mitt rum, bakade kladdkaka... Energin som vart borta hela dagen hälsade på. Klockan sju ringde dessa fina tjejer på dörren och vi hade en jätte mysig och efterlängtad tjejkväll tillsammans. De åkte vid runt halv tolv och då somande jag, direkt.

Saturday night, woho

Nu har mamma och pappa åkt till Stockholm och jag har hela huset för mig själv. Glad att jag slipper sova ensam, men annars är det ganska skönt. Maten blir tusen gånger godare när man lagat den själv. Imorse bakde jag scones och åt frukt, och nu till middag slängde jag ihop en väldigt basic "risotto" som vi lärde oss på hemkunskapen. Har även hunnit göra klart min tyska powerpoint så nu behöver jag bara öva in den vilket jag har hela morgondagen på mig att göra! Har även vart ute i det fina vädret och fått i mig lite D-vitaminer. Snart kommer Ida och hämtar upp mig så åker vi till Tranås där en lovande kväll väntar. Trevlig lördag!

Hej från mig i plugghögen!

Här har vi mitt lilla kontor för dagen. Jag må ha vacker utsikt, men dock väldigt långt ifrån roligt! Hinner tyvärr inte skriva något mer, har fullt upp med alla prov vi har framöver! Två stycken ska jag avverka innan veckan är slut och jag klickade precis på "lämna in" då jag äntligen är klar med min debattartikel efter mycket motgångar. Imorgon är det historiaprov så det lägger jag prioritet 1 på. Men svenskan på fredag måste jag med hinna plugga innan kvällen är slut. Ska bli riktigt skönt med sovmorgon imorgon säger jag bara! 

Todays three to do...

Vill önska er alla en god morgon och för er som inte alls har haft en god morgon hittills så hoppas jag detta inlägg sprider doften av nybakta bullar, tagg inför dagen och framför allt längtan inför kvällen!

Idag firar Sverige kanelbullensdag och jag hörde innan att över 6 miljoner människor åt bullar förra året, det är ju nästan hela Sveriges befolkning! Jag var dock en av dem dryga 3 miljonerna som inte åt en bulle, så därför äter jag två idag;)  Mamma pratade i alla fall om att baka så jag väntar på doften, och smaken! Inget går upp mot ett glas kall mjölk och en varm nygräddad kanelbulle. Klyschigt sagt, men sant.

Annars har jag hittills unnat mig en ansiktsmask. Ska fila nalglarna och sedan börja på min samhälls debattartikel som ska vara inlämnad på onsdag. Bara för att jag var effektiv igår betyder det inte att jag kan chilla idag! Men känner att jag har flow så därför har jag inte den minsta ångest!

Det är faktiskt internationella vodkadagen idag också.. Haha det visste ni inte va? Ska i alla fall på ett litet, litet party ikväll. Blir nog lugnt, men får se om jag tar med mig lite bullar till tjejerna;) Grogg och kanel kanske är en bra kombination...

Ha en bra dag alla fans!

Igår i skolan delades det ut gratis bullar, och komplimanger! Fyndiga tycker jag... Och visst blev man glad! 

Pluggkväll på Thimons

Börjar denna lördag med att berätta om min fredag. Efter skolan gick jag till Thimons tillsammans med Johanna och Klara. Dels för att äta men till största del för att plugga! Här satt vi iallafall tills cafet stängde, fem timmar om jag räknat rätt, och gud så effektiva vi var! Målet var att bli klar med alla historia begrepp och jag älskar verkligen känslan av att uppfylla mål. En underbar pluggeftermiddag/kväll som vi varvade med mycket skatt och kaffe. 

Vid halv sju tiden belönade vi oss även med lite fika. Vi tyckte vi var värda det!

Man måste inte alltid vara bra för att må bra

När jag vaknade imorse hade jag aldrig trott att dagen skulle bli så bra som den faktiskt blev. Jag hade bestämt mig för att åka hem när jag skrivit provet pga. min jobbiga förkyldning. Men så blev inte fallet, och tur var väl det....

Inte nog med att det var tacobuffe i matsalen idag så var sista lektionen underbar och så välbehövlig. Jag hade mental träning och för er som inte vet vad det är eller tror att jag är psykiskt sjuk så missuppfattar ni! Mental träning är mitt individuella tillval, en kurs där man läser om hur man mår bra, är lugn och inte stressar upp sig. Det handlar om personligutveckling och har alla möjliga drag från både filosofi och psykologi. Ett väldigt brett ämne som sammanfattningsvis handlar om att må bra i sig själv! 

Idag pratade vi om att inte ha för höga krav på sig själv och att man inte alltid måste prestera bra för att må bra. För visst är det väl så? Att så fort vi gör ett misstag här i livet, så fort något går sämre än man hoppats på så känner man sig usel och otillräcklig. I samma stund som man till exemel får tillbaka provresultatet och ser ett lägre resultat än man hoppats på, så glöms allt positivt man gjort bort. Så känner jag i alla fall. Jag liksom fokuserar dubbelt så mycket på det negativa och ger inte mig själv så mycket till beröm när jag väl gör nått bra.
Ett annat exempel är kritik. Om någon du känner har sagt något dumt om dig tar du då åt dig det mer än om någon skulle säga att du var fin idag? Jag vill verkligen svara nnej, men ag är verkligen sådan, vill att alla ska tycka gott om mig då jag tycker gott om de allra flesta. Om jag får reda på skitsnack folk sagt om mig tänker jag på det flera dagar och vill ändra på mig själv så de också ändrar uppfattning. I dessa stunderglömmer man bort alla söta kommentarer på instagram från alla dem som man vet tycker om mig. Det väger helt plötsligt mycket lättare än det där dåliga. Men varför är det såhär? För det är väl inte bara jag som kan säga att jag känner så? Det är lättare att säga "Haha, jag struntar väl i vad folk tycker om mig!" än att verkligen känna så, jag har i alla fall problem med det och det är såklart inget jag är stolt över!

Men idag påmindes jag:

Ett dåligt resultat,
eller en dålig komplimang,
är inte värt att bli nedstämd för. 

Det finns så mycket att vara glad och tacksam för här i livet, så varför låta en liten, obetydlig grej förstöra allt. Det kommer kännas ifall du bara får E men satsat på C och det kommer kännas när någon du tycker om inte tycker om dig. Men det är inte värt att göra som jag gjort och pluggat dag ut och dag in eller vilja ändra på dig själv så fort du möter någon som inte gillar allt med dig. Det är inte värt det! Och även om jag fick denna peppen idag, och delar med mig den till er, betyder det inte att jag kommer vara peppad såhär föralltid. Det kommer komma tilfällen då det är helt förträngt. Men just nu så är jag bara så himla lättad. Jag skrev mitt naturprov idag och det kändes bra, bättre än förväntat. Och efter att ha känt mig nöjd, så unnade jag mig en ledig kväll. Jag har gått en promenad med mamma och jag har haft tid och sätta mig och få ihop det här. Imorgon har jag sovmorgon. Trots att jag har massor att göra och är hur stressad som helst så älskar jag de där dagarna då jag känner för att pausa. Då jag känner för att pausa och känner att det är okej. Plugga är som att träna, man måste ha vilodagar.

Upp